wp

Dawid Kwiatkowski

Trwa ładowanie...
Dawid Kwiatkowski ONS - Agencja Okno na Świat Jerzy Dąbrowski
Podziel się

Dawid Kwiatkowski – polski wokalista. Zdobywca nagrody MTV Europe Music Awards 2014.

wp

Dawid Kwiatkowski urodził się 1 stycznia 1996 roku w Gorzowie Wielkopolskim. Jest młodszym bratem piosenkarza Michała Kwiatkowskiego. Swój debiutancki singiel – „Biegnijmy” wydał w lipcu 2013 roku. Dzięki niemu został uhonorowany nagrodami Glam Awards w kategoriach „Modny Debiut Eska.pl” oraz „Odkrycie Roku”. W listopadzie tego samego roku na sklepowych półkach pojawiła się pierwsza płyta Dawida Kwiatkowskiego – „9893”.

W roku 2014 Dawid Kwiatkowski został twarzą kampanii reklamowej marki kosmetyków firmy Garnier. Wtedy też wydał akustyczną wersję swojej debiutanckiej płyty. 19 listopada 2014 (dokładnie rok po wydaniu „9893”) ukazało się drugie wydawnictwo wokalisty – „Pop & Roll”.

2 grudnia 2015 roku Dawid Kwiatkowski wydał kolejny album – „Element trzeci”. Rok później artysta nagrał swoją czwartą płytę – „Countdown”.

Dawid Kwiatkowski jest właścicielem marki odzieżowej #9893. W roku 2014 występował w programie „Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami". Wraz z partnerką Janją Lesar zajął trzecie miejsce. Kwiatkowski był także jurorem w programie „SuperDzieciak”.

W roku 2014 uhonorowany statuetką MTV Europe Music Awards 2014 dla najlepszego polskiego wykonawcy oraz najlepszego artysty Europy Wschodniej.

Data urodzenia

01.01.1996

Miejsce urodzenia

Gorzów Wielkopolski

Profesja

Piosenkarz

Dyskografia

9893 (2013)
9893 Akustycznie (2014)
Pop & Roll (2014)
Element trzeci (2015)
Countdown (2016)

wp
wp