Na to schorzenie cierpi m.in. Joanna Kurowska. Długo ignorowała objawy
Joanna Kurowska, znana z roli w popularnym serialu "Graczykowie", przez długi czas zmagała się z niezrozumiałymi dla niej objawami. Mimo to nie zwracała na nie uwagi. "Przypisywałam to intensywnej pracy, nieodpowiedniej diecie" - wyznała w jednym z wywiadów. W końcu jednak poznała prawdę o swoim stanie zdrowia.
Kurowska nie jest jedyną osobą zmagającą się z tym problemem - podobne doświadczenia mają także Julia Wieniawa czy Beata Tyszkiewicz. O co chodzi?
Alergia na gluten to choroba, która dotyka nawet 10 proc. populacji. Występuje, gdy układ trawienny reaguje nieprawidłowo na gluten, białko obecne w zbożach, które są powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych. Objawy tej choroby są różnorodne, ale najczęściej spotykane to wzdęcia, biegunki, wymioty, duszności, obrzęk dróg oddechowych, atopowe zapalenie skóry, świąd czy pokrzywka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Joanna Kurowska oznajmia: "Lepiej być pięknym i bogatym niż brzydkim i biednym"
Chociaż nadwrażliwość na gluten najczęściej diagnozuje się u dzieci, to nieprawdą jest, że choroba ta ujawnia się wyłącznie w dzieciństwie. Coraz częściej można spotkać dorosłe osoby, które otrzymują taką diagnozę. Często jest ona trudna do wykrycia, co musiały doświadczyć na własnej skórze niektóre z gwiazd polskiego show-biznesu.
W tym właśnie Joanna Kurowska, która opowiedziała o swojej walce z dolegliwością. Aktorka, którą widzowie kojarzą przede wszystkim z serialu "Graczykowie", w rozmowie z "Rewią" wyznała, że przez długi czas cierpiała z powodu niepokojących objawów, które jednak ignorowała. "Czułam się opuchnięta i stale zmęczona. Zrzucałam to na karb pracy, na niewłaściwe odżywianie się" - opowiadała w rozmowie z tygodnikiem.
Aktorka ujawniła, że mimo prowadzenia aktywnego trybu życia, zdrowego i niskokalorycznego odżywiania, nie mogła schudnąć, a także nie czuła się wypoczęta. W końcu postanowiła poddać się badaniom.
"Pomyślałam, że zrobię sobie test. I okazało się, że mam alergię nie tylko na gluten, o czym nie miałam pojęcia, ale na wiele innych pokarmów, nawet warzyw. Nigdy nie pomyślałabym, że szkodzi mi kapusta, którą uwielbiam, a z mięs mogę jeść tylko kurczaka!" - mówiła w "Rewii". Wyznała też, że zawsze "była sceptyczna wobec tak radykalnych pomysłów, żeby jeść tylko określoną grupę produktów, a z innych rezygnować". "Powszechną dziś rezygnację z glutenu uważałam za zabawną modę" - przyznała.
Z alergią na gluten zmaga się także Beata Tyszkiewicz. Aktorka wyznała w wywiadach, że początkowo lekarze podejrzewali u niej raka trzustki. Diagnoza jednak okazała się błędna.
"Na raka nie chorowałam. Lekarze po prostu nie mogli odkryć, że jestem uczulona na gluten, a efekty i objawy są podobne. Robili mi wszystkie badania, ale nie zrobili tego jednego, które wskazałoby prawdę. Dopiero potem okazało się, że to jednak nie rak, ale uczulenie. Tak bywa czasami. Taką mamy medycynę…" - mówiła potem w rozmowie z "Super Expressem".