Fryderyk Chopin
Fryderyk Chopin zmarł w wieku 39 lat, a rozpoznanie gruźlicy znajdowało się w jego akcie zgonu. Diagnozę postawiono jeszcze za życia, a chorobę leczono zgonie z ówczesnym stanem wiedzy medycznej, tj. krwioupustami i głodówkami.
Kompozytor od najmłodszych lat był bardzo chorowity. We wczesnej młodości rozwinęła się u niego nietolerancja tłustych posiłków. Pomogła mu dieta, której głównymi składnikami były miód i otręby owsiane. W wieku 28 lat Chopin ważył zaledwie 45 kg.
Kaszel o różnym nasileniu towarzyszył mu przez całe życie. Przez ostatnią dekadę życia muzyk leczył go zażywając opium na cukrze. Fryderyk Chopin czasami popalal, okazjonalnie pił alkohol, co pogłębiało tylko chorobę. Polak zmarł po gwałtownym ataku kaszlu w Paryżu. Jean Cruveilhier stwierdził zgon kompozytora, przystawiając lusterko do jego ust i oświetlając świecą źrenice.