Wojciech Modest Amaro to "polski Gordon Ramsey"
Już niedługo będziemy mogli go oglądać w pierwszej polskiej edycji kulinarnego show Top Chef. Nazywany jest polskim Gordonem Ramseyem, albo - doktorem House polskiej kuchni. Mowa o Wojciechu Modeście Amaro, jednym z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy.
Kulinarna poprzeczka w nowym show Polsatu będzie ustawiona bardzo wysoko. Na straży smaku i estetyki będzie stał wybitny specjalista - Wojciech Modest Amaro.
W 2013 roku jego restauracja atelier Amaro jako pierwsza i jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin, przyznawaną przez legendarny francuski przewodnik. Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria (Elbulli) czy Rene Redzepi (Noma). Jest laureatem wielu międzynarodowych nagród oraz gospodarzem i uczestnikiem V edycji wydarzenia COOK IT RAW, elitarnego spotkania 12 największych szefów świata.
W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości) za wybitny talent, a prezydent Akademii napisał: „…dla Wojtka – przyszłego Ferrana Adrii kuchni polskiej - z wyrazami podziwu Rafael Anson”.
Wojciech jest autorem bestsellerowej książki Kuchnia polska XXI wieku, za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Publikacja zmieniła oblicze współczesnej rodzimej kuchni oraz ukazała możliwości kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw. W marcu 2011 roku najnowsza książka Natura kuchni polskiej zdobyła 4. miejsce na świecie w prestiżowym konkursie World CookBook Awards, a swoją rekomendację dla talentu Modesta zamieścił w niej sam Rene Redzepi, szef najlepszej restauracji świata Noma w Kopenhadze.
Czy uczestnikom uda się urzec wytworne podniebienie jurora?
(fot. GM/POLSAT)
(fot. GM/POLSAT)
(fot. GM/POLSAT)
WP Gwiazdy na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski