Zjadłem jagodziankę od Magdy Gessler za 23 zł. Było warto?
Temat cen w restauracjach i cukierniach Magdy Gessler od zawsze budzi niemałe emocje. Zwłaszcza teraz, gdy wszyscy mierzymy się z podwyżkami cen, nietrudno wysnuć wniosek, że w knajpach gwiazdy TVN najtaniej nie będzie. Dlatego, by przekonać się, jak kryzys ekonomiczny dotknął biznesy restauratorki, wybrałem się do jej flagowej cukierni i spróbowałem jej słynnej jagodzianki.
Sezon na jagody w pełni. Dlatego ulubionym łakociem Polaków na początku wakacji od zawsze są jagodzianki. Tych smakołyków oczywiście nie mogło zabraknąć we flagowej cukierni Magdy Gessler, czyli Słodkim Słonym. Już podchodząc do lokalu, który znajduje się w samym sercu ulicy Mokotowskiej w centrum Warszawy, można zauważyć, że restauratorka jest przekonana o wysokiej jakości swoich jagodzianek - na wystawionym przed cukiernię potykaczu znajduje się rekomendacja od samej Magdy do zakupu pysznej sezonowej słodkiej bułki.
Po wejściu do Słodkiego jagodzianki widać już na pierwszy rzut oka. Taca ze słodkościami znajduje się zarówno na stole po prawej stronie pomieszczenia, jak i trzy tace są wystawione na górze witryny z ciastami. Popyt również jest - stoję jako trzeci w kolejce i zarówno pani, jak i pan przede mną, decydują się właśnie na jagodzianki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z dyskontu kontra te z cukierni. Syn Magdy Gessler porównuje
I w końcu nadszedł czas na mnie. Zamawiam swoją bułeczkę i postanawiam zjeść ją na miejscu. Miła pani z obsługi przynosi mi ją do stolika i w końcu czas na degustację. Najpierw rozkrajam ciacho na pół. Pierwszy wniosek jest prosty: jagód tutaj nie żałowali. Bułka jest aż wilgotna od ilości nadzienia, a każdy kęs to prawdziwa jagodowa eksplozja smaku. Drożdżowa część bułki również smakuje fantastycznie - jest idealnie słodka i czuć, że do ciasta dodano naprawdę duże ilości masła i jajek.
W zeszłym roku jedna jagodzianka u Magdy Gessler kosztowała 18 złotych. W tym roku już trzeba za nią zapłacić 23 zł. Jak widać, inflacja, z którą się mierzymy, mocno dotknęła i jedną z największych gwiazd TVN, skoro zdecydowała się podnieść cenę jagodzianki aż o 5 zł. Pamiętam jednak, jak tuż przed tłustym czwartkiem tego roku przeprowadzałem wywiad z Magdą Gessler i rozmawiałem z nią o cenach pączków w jej knajpach (w tym roku jeden pączek kosztował tam 14 zł). Restauratorka cierpliwie wytłumaczyła mi wówczas, że kupując produkty w jej cukierniach, gość może być absolutnie pewien najwyższej jakości składników i dbałości o detale w przygotowywaniu ciastek.
Można też się zastanawiać, co jeszcze jest składowymi tak wysokiej ceny jednej jagodzianki w Słodkim Słonym. Na pewno są tam wliczone również m.in. wysoki czynsz lokalu na ulicy Mokotowskiej (to jedna z najdroższych ulic w stolicy) i koszt zatrudnienia pracowników (podczas mojej wizyty w cukierni na zmianie doliczyłem się pięciu osób). Cóż, dla jednych 23 złote za jedną jagodziankę będzie niewyobrażalnie wysoką ceną i nigdy nie pójdą po tak drogą bułkę do królowej polskiej gastronomii, inni z pewnością postarają się zrozumieć motywy podwyższenia cen u restauratorki. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to, że te jagodzianki cechują się naprawdę wysoką jakością. Ja z ręką na sercu mogę je polecić.