Gessler została niesłusznie oskarżona!
Niedawno Magda Gessler stała się bohaterką listu otwartego Fundacji Viva! działającej na rzecz praw zwierząt. Działacze fundacji rozpoczęli kampanię, w której nawołują do bojkotowania restauracji Magdy Gessler, która rzekomo podaje w nich foie gras - potrawę ze stłuszczonych wątróbek gęsich.
Potrawa budzi kontrowersje, bo w celu umasowienia produkcji zaczęto stosować barbarzyńskie metody - gęsi były karmione kilka razy dziennie przez metalową rurę, którą wpychano im do żołądka. Właśnie temu sprzeciwia się fundacji Viva! Sęk w tym, że w Polsce taka metoda produkcji foie gras jest zakazana.
Magda Gessler została zatem, jak donos tygodnik Życie na gorąco, niesłusznie oskarżona o promowanie okrucieństwa wobec zwierząt. Wątróbki gęsie w restauracjach Magdy Gessler pochodzą z ekologicznej hodowli pod Inowrocławiem, gdzie gęsi żyją na wolnych wybiegach i nie są tuczone na siłę.
Magda Gessler nie podaje także w swoich restauracjach drobiu z farm przemysłowych ani nie kupuje jajek oznaczonych symbolem "3", które pochodzą od kur hodowanych w ciasnych klatkach. Jeśli oglądacie jej Kuchenne rewolucje to z pewnością wiecie też, że potępia używanie przypraw z dodatkiem szkodliwego glutaminianu sodu.
Wygląda na to, że restauratorka zwyczajnie nie ma sobie nic do zarzucenia. Czemu zatem fundacja Viva! właśnie ją wybrała na bohaterkę swojej głośnej kampanii?
(KSo)