Hotel Roberta De Niro w Warszawie. Japońska restauracja robi furorę
[GALERIA]
Robert De Niro przygotował dla swoich polskich fanów nie lada gratkę. W miniony weekend otwarto japońską restaurację w hotelu Nobu, którego właścicielem, tak samo jak i punktu gastronomicznego, jest amerykański aktor.
Kolację u gwiazdora możemy zjeść już teraz. Natomiast na przenocowanie w jego ekskluzywnych progach trzeba jeszcze trochę poczekać. Oficjalne otwarcie zaplanowane jest na sierpień.
Całość znajduje się w jednym z najbardziej spektakularnych budynków w Warszawie. Byliśmy tam. Zobaczcie galerię zdjęć.
Ekstrawagancki budynek
Nobu Warsaw będzie kolejnym pięciogwiazdkowym hotelem w Warszawie. Obiekt znajduje się na rogu ul. Koszykowej i Wilczej w Warszawie. Szacunkowo całość warta jest ok. 100 milionów złotych.
Nowa część, czyli fasada widoczna na powyższym zdjęciu, zaprojektowana została przez Medusa Group. Budynek wygląda jakby składał się z nałożonych na siebie modułów.
Żywa ściana
Idąc od ulicy Koszykowej zobaczymy pokaźną "żywą ścianę", którą zdobią rośliny. To wyraźne oddzielenie starej warszawskiej kamienicy od nowoczesnego budynku.
Dla turystów z zagranicy z pewnością będzie to stanowiło niekonwencjonalną atrakcję turystyczną.
Duch starej Warszawy z ekstrawagancją
Tuż za "żywą ścianą", obchodząc budynek, także z drugiej jego strony, możemy zaskoczyć się połączeniem ekskluzywnie wykończonego budynku ze starą kamienicą. To właśnie tam znajduje się recepcja.
Co ciekawe, hotel składa się z dwóch części. Starsza z nich widoczna na powyższym zdjęciu, czyli dawny hotel Rialto, powstał w ocalałej po zniszczeniach wojennych kamienicy, która została poddana kompletnej restauracji i adaptacji do obecnego przeznaczenia.
Z przedwojennej kamienicy pozostawiono jedynie ściany zewnętrzne i wewnętrzne, ściany konstrukcyjne oraz klatkę schodową.
Nobu - jedna z najbardziej luksusowych marek
Nobu jest lifestylową marką z Los Angeles. Założycielem jest Robert De Niro oraz szef kuchni Nobu Matsushisa. Wg wcześniejszych informacji prasowych, hotel miał być oddany w czerwcu. Niestety, jego otwarcie zostało przełożone.
Niedawno zakończyła się rozbudowa hotelu o nowe skrzydło wzniesione na wąskiej trójkątnej działce po dawnym parkingu i stacji benzynowej, znajdującej się pomiędzy ul. Wilczą a ul. Koszykową. Hotel oficjalnie zmienił też nazwę na Nobu Hotel Warsaw i dołączył do mapy sieci luksusowych hoteli.
Japońska restauracja
Choć nie mogliśmy jeszcze zajrzeć do wnętrza restauracji, to sprawdziliśmy, co zjemy w nowo powstałej 47. na świecie japońskiej knajpie Nobu.
W menu restauracji znajdziemy m.in. sashimi "New Style" przypiekane z olejem sezamowym, tatara z tuńczyka w sosie sojowo-wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego Osetra, czarnego dorsza z sosem miso, wieprzowinę w słodko-ostrym sosie miso czy grillowaną japońską wołowinę Wagyu w pięciu kulinarnych odsłonach.
Jeśli chodzi o ceny, nastawić się trzeba na spory wydatek.
W restauracji zamówimy sushi oraz owoce morza, za które zapłacimy ok. 200 - 220 zł. Ceny pozostałych dań głównych wahają się między 80 a 220 zł. Menu testowe, w którym znajdziemy większość specjałów Nobu, to koszt 450 zł.
Warszawską restaurację Nobu poprowadzi Yannick Lohou, pracujący dotychczas w Nobu Barcelona.
Hotel Nobu
W sierpniu dla gościu Nobu oddanych zostanie 117 pokoi zaprojektowanych w uwspółcześnionym japońskim stylu i zaopatrzonych w dźwiękoszczelne, panoramiczne okna sięgające od podłogi do sufitu.
Wyposażenie pokoi wydaje się być wyjątkowo luksusowe. Znajdziemy w nich m.in. maty do jogi, luksusowe przybory toaletowe i tradycyjne japońskie zestawy do herbaty.
Wybierzecie się?