Otwarcie restauracji "Gar" Magdy Gessler
Na warszawskiej mapie kulinarnej pojawiają się wciąż nowe restauracje. Włoskie, hiszpańskie, meksykańskie, albo takie, które wielu z nas lubi najbardziej - "swojskie", z polskim smalcem, bigosem i rosołem. Właśnie taką restaurację, pod swojsko brzmiącą nazwą "Gar", otworzyła znana restauratorka Magda Gessler.
Anna Korcz
Gessler przyciąga jak magnes, nic więc dziwnego, że otwarcie "Gara" na ulicy Jasnej wzbudziło wiele emocji i przyciągnęło mnóstwo gości.
Magda Gessler
Wśród przybyłych nie zabrakło aktorów, muzyków, dziennikarzy czy projektantów mody.
Magdalena Majewska
Dań prosto z gara próbowali m.in. Bogusław Linda i Lidia Popiel, Urszula Dudziak, Kora z Kamilem Sipowiczem, Anna Korcz, Beata Sadowska, Robert Moskwa, Jacek Żakowski czy Rafał Bryndal.
Państwo Majewscy
A skąd się wzięła nazwa "Gar"?
Magda i Szymon
"Wszystko wokół jest coraz bardziej pretensjonalne i nuworyszowskie, a ja chciałam, aby było po prostu. I tak właśnie tu będzie. W restauracji serwowane będzie jedzenie normalne, domowe" - powiedziała Magda Gessler.
Cezary Żak i Joanna Żółkowska
W "Garze" dominować będzie kuchnia polska.
Beata Sadowska i Dawid Woliński
Pojawią się też potrawy z Francji.
Rafał Bryndal i Sławek Uniatowski
"Czyli nasza kuchnia, przez którą przeleciało trochę Napoleona"
Beata Sadowska, Gosia Baczyńska
Dlatego podczas hucznego otwarcia obok francuskich serów i fasolki po bretońsku pojawił się bigos.
Beata Sadowska
Gości witały też skrzynie pysznego chleba ze smalcem.
Magda Gessler i córka Klara
Inną przepiękną restauracją Magdy jest Warszawska AleGoria, która dostała wiele nagród i wyróżnień w różnych dziedzinach.
Agnieszka Fitkau-Perepeczko i Wojtek Medyński
Magda Gessler jest w związku z innym restauratorem - Mariuszem Diakowskim.
Bogusław Linda
Inną pasją Magdy jest malarstwo.
Dorota Wróblewska, Magda Gessler
Prywatna kuchnia Magdy utrzymana jest w stylu skandynawskim.Dominują kolory: biały i niebieski.
Kora Jackowska
Jajecznica z ostrygami na szampanie wg. Magdy Gessler: Zarumienić na patelni pokrojoną szalotkę (młoda cebulka) na 1 łyżce masła. Dodać do niej 12 świeżych ostryg i smażyć ok. 1 minuty. Wlać pół kieliszka szampana i całość odparować. Następnie wlać na patelnię rozbite uprzednio 4 jajka, lekko je wymieszać, dodać 1/2 szklanki śmietany 30-procentowej. Na koniec wszystko umaić świeżą kolendrą. Jajecznica jest już gotowa!