Zjadłam lunch w luksusowej restauracji. Zapłaciłam 129 zł
Fine Dining Week to jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Szczególnie docenią je fani dobrego jedzenia i atrakcyjnych cen.
W czasie trwania Fine Dining Week szefowie najlepszych restauracji w Polsce przygotowują popisowe festiwalowe menu, dzieląc się swoją filozofią kuchni. Dzięki temu każdy może spróbować wyjątkowych potraw w atrakcyjnej cenie.
Ostatnio sama wybrałam się na kolację do restauracji Marconi w hotelu Bristol, aby skosztować menu degustacyjnego w ramach festiwalu. Wybrałam opcję wegetariańską, a cała kolacja składała się z pięciu pysznych dań.
Na przystawkę otrzymałam creme brulee marchewkowy z syropem kardamonowym. Nie dość, że danie to było pyszne, to jeszcze pięknie podane. W ramach drugiego dania mogłam spróbować pierogów z bardzo nietypowym nadzieniem. Myślę, że połączenie kalafiora, wędzonego sera i gruszki jest kontrowersyjne i na pewno nie każdemu będzie smakować. Jest to jednak coś, co trudno spotkać w jakiejkolwiek innej restauracji.
Z niecierpliwością czekałam na zupę krem z pieczonych ziemniaków. Danie zostało podane z marynowanymi warzywami. To jedna z najlepszych zup, jaką jadłam!
Trzy potrawy sprawiły, że już byłam umiarkowanie najedzona, ale przede mną została jeszcze jedna potrawa i deser. Chrupiąca roladka z wędzonym tofu, trawą cytrynową, chilli, liśćmi limonki podana na buraczanym risotto nie tylko brzmi smacznie, ale też smakuje bardzo dobrze.
Deser wydawał się skromny, ale skrywał wiele słodkich tajemnic. Ciastko owsiane z lodami z pieprzem skradły moje serce.
Moja osoba towarzysząca zamówiła menu wegetariańskie, które nie dość, że wyglądało pięknie, to smakowało równie dobrze. Na przystawkę podano śledzia z rydzami i suszonymi pomidorami.
Na drugie danie również były pierogi, ale z konfitowaną golonką i pigwą podane z puree z czerwonej kapusty.
Później mogliśmy spróbować zupy z pstrąga wędzonego, a następnie pierś z kaczki w sosie czekoladowym. W tej wersji menu był pyszny deser: ciasto czekoladowo-orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i kulką lodów.
Ile to kosztuje? Kolacja w ramach Fine Dining Week kosztuje 129 zł za osobę. W regularnej cenie takie menu degustacyjne w restauracji jest sporo droższe. Festiwal trwa jeszcze do 11 września, a wejściówki można kupować przez oficjalną stronę projektu.
WP Gwiazdy na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski