Trwa ładowanie...

Zjadłam lunch w luksusowej restauracji. Zapłaciłam 129 zł

Fine Dining Week to jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Szczególnie docenią je fani dobrego jedzenia i atrakcyjnych cen.

Share
Zjadłam lunch w luksusowej restauracji. Zapłaciłam 129 zł
Źródło: Materiały prasowe
d2ud0b7

W czasie trwania Fine Dining Week szefowie najlepszych restauracji w Polsce przygotowują popisowe festiwalowe menu, dzieląc się swoją filozofią kuchni. Dzięki temu każdy może spróbować wyjątkowych potraw w atrakcyjnej cenie.

Ostatnio sama wybrałam się na kolację do restauracji Marconi w hotelu Bristol, aby skosztować menu degustacyjnego w ramach festiwalu. Wybrałam opcję wegetariańską, a cała kolacja składała się z pięciu pysznych dań.

d2ud0b7

Na przystawkę otrzymałam creme brulee marchewkowy z syropem kardamonowym. Nie dość, że danie to było pyszne, to jeszcze pięknie podane. W ramach drugiego dania mogłam spróbować pierogów z bardzo nietypowym nadzieniem. Myślę, że połączenie kalafiora, wędzonego sera i gruszki jest kontrowersyjne i na pewno nie każdemu będzie smakować. Jest to jednak coś, co trudno spotkać w jakiejkolwiek innej restauracji.

materiały własne
Źródło: materiały własne

Z niecierpliwością czekałam na zupę krem z pieczonych ziemniaków. Danie zostało podane z marynowanymi warzywami. To jedna z najlepszych zup, jaką jadłam!

materiały własne
Źródło: materiały własne

Trzy potrawy sprawiły, że już byłam umiarkowanie najedzona, ale przede mną została jeszcze jedna potrawa i deser. Chrupiąca roladka z wędzonym tofu, trawą cytrynową, chilli, liśćmi limonki podana na buraczanym risotto nie tylko brzmi smacznie, ale też smakuje bardzo dobrze.

materiały własne
Źródło: materiały własne

Deser wydawał się skromny, ale skrywał wiele słodkich tajemnic. Ciastko owsiane z lodami z pieprzem skradły moje serce.

materiały własne
Źródło: materiały własne

Moja osoba towarzysząca zamówiła menu wegetariańskie, które nie dość, że wyglądało pięknie, to smakowało równie dobrze. Na przystawkę podano śledzia z rydzami i suszonymi pomidorami.

materiały własne
Źródło: materiały własne

Na drugie danie również były pierogi, ale z konfitowaną golonką i pigwą podane z puree z czerwonej kapusty.

d2ud0b7

Później mogliśmy spróbować zupy z pstrąga wędzonego, a następnie pierś z kaczki w sosie czekoladowym. W tej wersji menu był pyszny deser: ciasto czekoladowo-orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i kulką lodów.

materiały własne
Źródło: materiały własne

Ile to kosztuje? Kolacja w ramach Fine Dining Week kosztuje 129 zł za osobę. W regularnej cenie takie menu degustacyjne w restauracji jest sporo droższe. Festiwal trwa jeszcze do 11 września, a wejściówki można kupować przez oficjalną stronę projektu.

d2ud0b7

Podziel się opinią

Share
d2ud0b7
d2ud0b7