Kupiłam jagodziankę Gessler. Cena? Może zaskoczyć
Ciepła bułka wypełniona jagodami. I to jeszcze od Magdy Gessler. Prawdziwa przyjemność, która... uszczupli portfel. Znana restauratorka sprzedaje jagodzianki po 18 zł za sztukę. Sprawdziliśmy, czy się to opłaca.
O ile rzekomo człowiek w czerwcu składa się z bobu i truskawek, tak w lipcu te składniki zastępują jagody. Słodkie, ciemne i nietanie owoce są ukochanym rarytasem Polaków. Zwłaszcza, że w sklepach pojawiają się dosłownie na chwilę. Gdy nie pałaszujemy ich prosto z krzaka, lubimy nadziewać nimi pierogi i jagodzianki. Te ostatnie są przebojem cukierni w sezonie letnim.
Drożdżowa bułka, bogate słodkie nadzienie i pyszna kruszonka – tak pokrótce można opisać jagodziankę idealną. I przepis na nią jest zawsze ten sam. Jednak ceny potrafią różnić się nawet o kilkanaście złotych! W dobie ciągłych podwyżek cen żywności niektóre kwoty przyprawiają o zawrót głowy. A kto jest liderem wysokich cen w swoich lokalach? Nie mylicie się: Magda Gessler.
Zobacz: Najlepsze pączki wg syna Magdy Gessler. Wcale nie są jego mamy
Słodki Słony to miejsce znane wszystkim warszawskim smakoszom. Piękne wnętrze, bogaty wybór łakoci i wysokie ceny to cechy charakterystyczne cukierni znanej restauratorki. W tym roku jagodowe słodkości kosztują tu aż 18 zł za sztukę!
W ofercie są także o połowę mniejsze bułki (a raczej bułeczki) za 9 złotych.
Po godzinie 11 w sobotę na ladzie czeka jeszcze spora sterta jagodzianek. Sprzedawczyni zapewnia mnie, że mają wzięcie, a dzięki temu, że przyszłam dość wcześnie, załapię się na jeszcze ciepłą bułkę.
Zamiast proponowanego kartonika wybieram papierową torebkę. Szybko żałuje tego wyboru: bułka dosłownie rozpada się w dłoniach. Jedzenie jagód nigdy nie jest czynnością estetyczną, ale miękka i ciepła jagodzianka od Gessler ma niemal same owoce i posypkę, więc powinno się ją jeść raczej łyżką.
Smak jest bezbłędny – balans kwaśnego ze słodkim osiągnięty. Gdy udaje mi się wreszcie uporać z tą słodką masą, która miała być jagodzianką, stwierdzam, że owszem, była smaczna. Ale czy smaczniejsza od miejsc, w których kosztuje dużo mniej? Zdecydowanie nie.