Trwa ładowanie...

Kupiłam jagodziankę Gessler. Cena? Może zaskoczyć

Ciepła bułka wypełniona jagodami. I to jeszcze od Magdy Gessler. Prawdziwa przyjemność, która... uszczupli portfel. Znana restauratorka sprzedaje jagodzianki po 18 zł za sztukę. Sprawdziliśmy, czy się to opłaca.

Share
Jagodzianki od Magdy Gessler kosztują 18 zł. Warto?
Jagodzianki od Magdy Gessler kosztują 18 zł. Warto?Źródło: WP
d3oshoj

O ile rzekomo człowiek w czerwcu składa się z bobu i truskawek, tak w lipcu te składniki zastępują jagody. Słodkie, ciemne i nietanie owoce są ukochanym rarytasem Polaków. Zwłaszcza, że w sklepach pojawiają się dosłownie na chwilę. Gdy nie pałaszujemy ich prosto z krzaka, lubimy nadziewać nimi pierogi i jagodzianki. Te ostatnie są przebojem cukierni w sezonie letnim.

Drożdżowa bułka, bogate słodkie nadzienie i pyszna kruszonka – tak pokrótce można opisać jagodziankę idealną. I przepis na nią jest zawsze ten sam. Jednak ceny potrafią różnić się nawet o kilkanaście złotych! W dobie ciągłych podwyżek cen żywności niektóre kwoty przyprawiają o zawrót głowy. A kto jest liderem wysokich cen w swoich lokalach? Nie mylicie się: Magda Gessler.

Zobacz: Najlepsze pączki wg syna Magdy Gessler. Wcale nie są jego mamy

Słodki Słony to miejsce znane wszystkim warszawskim smakoszom. Piękne wnętrze, bogaty wybór łakoci i wysokie ceny to cechy charakterystyczne cukierni znanej restauratorki. W tym roku jagodowe słodkości kosztują tu aż 18 zł za sztukę!

d3oshoj

W ofercie są także o połowę mniejsze bułki (a raczej bułeczki) za 9 złotych.

Po godzinie 11 w sobotę na ladzie czeka jeszcze spora sterta jagodzianek. Sprzedawczyni zapewnia mnie, że mają wzięcie, a dzięki temu, że przyszłam dość wcześnie, załapię się na jeszcze ciepłą bułkę.

gessler WP
Źródło: WP

Zamiast proponowanego kartonika wybieram papierową torebkę. Szybko żałuje tego wyboru: bułka dosłownie rozpada się w dłoniach. Jedzenie jagód nigdy nie jest czynnością estetyczną, ale miękka i ciepła jagodzianka od Gessler ma niemal same owoce i posypkę, więc powinno się ją jeść raczej łyżką.

gessler WP
Źródło: WP

Smak jest bezbłędny – balans kwaśnego ze słodkim osiągnięty. Gdy udaje mi się wreszcie uporać z tą słodką masą, która miała być jagodzianką, stwierdzam, że owszem, była smaczna. Ale czy smaczniejsza od miejsc, w których kosztuje dużo mniej? Zdecydowanie nie.

d3oshoj

Podziel się opinią

Share
d3oshoj
d3oshoj