Małgorzata Rozenek uwielbia pitrasić. Zdradza, jak gotować tanio
Małgorzata Rozenek znalazła patent, jak zaoszczędzić w tych trudnych czasach. A sprawa jest prosta. Wystarczy wyeliminować z codziennej diety jeden zasadniczy produkt.
Małgorzata Rozenek uwielbia pitrasić. Zdradza, jak gotować tanio
Gospodyni "Dzień Dobry TVN" nie od dziś chwali się swoją nienagannie wyprofilowaną sylwetką. Dzięki intensywnym ćwiczeniom może pofolgować wysokokalorycznym gustom. Nie ukrywa, że uwielbia dania oparte na ziemniakach, np. kopytka z sosem. W rozmowie z "Newseria Lifestyle" Rozenek przekonuje, że w kuchni czuje się jak królowa, a samo gotowanie ją uspokaja.
Rozenkowe pyszności
Niedługo program śniadaniowy w TVN ruszy z cyklem "Kuchenne wyzwania" z prowadzącymi w rolach głównych. Małgorzata Rozenek już zaciera ręce: "Bardzo bym chciała, żeby moje kuchenne wyzwanie trafiło na sezon majowy, kiedy będą szparagi. One są bardzo zdrowe, kocham je pod każdą postacią i naprawdę cały rok wyczekuję na to, żeby one się wreszcie pojawiły. Z jednego pęczka szparagów jestem w stanie przygotować trzydaniowy obiad. Bardzo lubię zupę krem ze szparagów z pyszną roślinną śmietaną, uwielbiam też gotowane ziemniaczki, jajko sadzone, szparagi i do tego sos z kefiru i maślanki, połączonych razem ze szczyptą kwaśnej śmietany, to jest coś pysznego. Szparagi świetnie sprawdzają się też jako baza pod rybę".
"Rewolucja kuchenna"
W 2017 r. w rodzinie Rozenków-Majdanów zmieniły się nawyki żywieniowe. Kluczowa, jak relacjonuje gwiazda, była decyzja najstarszego syna Stanisława: "Nasz syn w pewnym momencie postanowił, że ze względów ideologicznych nie chce jeść mięsa, a ponieważ ja i tak pół życia nie jadłam mięsa, dla mnie ta decyzja była bardzo prosta, bo w sumie ciężko jest prowadzić dom, gotując dwa różne rodzaje posiłków. A ponieważ tak naprawdę widzimy same zalety niejedzenia mięsa, zrezygnowaliśmy wszyscy. Największa zmiana to chyba była dla Radosława ".
Klucz do oszczędności
Małgorzata Rozenek twierdzi, że odstawienie mięsa ma same plusy w tym także materialne: "To jest kwestia podejmowania innych decyzji zakupowych i zmiany sposobu myślenia na temat tego, co jesz. I nagle staje się to bardzo proste, przyjemne i uwaga - też dużo tańsze. Już parę lat udaje nam się tak działać, co więcej, nie wyobrażamy sobie powrotu do innej kuchni na tyle, ża nawet moi rodzice zrezygnowali z mięsa".